27 Mayıs 2016 Cuma

AliExpress ile Alışveriş Yapmak

İnternetten alışveriş yapmak özellikle bizim toplumumuzda uzun yıllar tabu halinde kalan bir yenilikti. Zamanla GittiGidiyor HepsiBurada gibi dev alışveriş siteleri ve 3D Security gibi özel bankacılık korumaları çıkmasıyla cesaretimiz arttı ve artık herkes internetten alışveriş yapar hale geldi.
Sonra biz hızımızı alamadık ve Instagram gibi sosyal kanallardaki butik satıcıların ürünlerini bile sipariş etmeye başladık :) Neden? Çünkü ucuz :)) tabi başka avantajlar da söz konusuydu ama ekonomik oluşu bence en büyük sebeplerden biriydi :)
Daha önce bir postumda da bahsettiğim -Nabrut'un bahsettiği- gibi butik satıcılar ürünlerini Aliexpress adlı çin kaynaklı satış sitesinden sağlıyorlar.
Aliexpress, GittiGidiyor'un yaptığı gibi bir para akış sistemine sahip. Siz siparişinizi verince paranız Aliexpress tarafından tutuluyor, siparişi teslim alıp ödemeyi onayladığınızda ise para satıcıya iletiliyor. Sistem böyle olunca epey cazip görünüyor değil mi :) Ancak Aliexpress'deki satıcıların neredeyse tamamı Çinde! :))
Acayip ucuz bir kargo sistemleri var bu Çinli satıcılarımızın. Öyle ki 2-3 dolarlık ürünler ücretsiz kargo ile evimize kadar geliyor. Ama nasıl geliyor? :) en az 20-30 günü gözden çıkarmak gerekli. Ancak bu kargoların da türleri hız çeşitleri var. Bu yüzden öncelikle kargo tiplerini inceleyelim :)

-

Soldaki resimde işaretlediğim kısma tıklayınca kargo seçenekleri çıkıyor. Bunlar içerisinde en vasat olanları "seller's shipping method" oluyor çünkü satıcının tercih edeceği her türlü yöntemle kargonuz gelebiliyor.  Bir kez bu hataya düştüğümde Lotus bitkisi tohumu sipariş etmiştim tam 3 ay geçti ve satıcı sorduğum sorulara bekleyin gelecek demekten başka bir şey yapmamıştı. tam ümidimi kestiğim bir anda tohumlarım geldi ancak çoktan ekim mevsimi geçtiği için sonuç pek harika olmadı :(

Eğer seçtiğiniz kargo tipinde "registered" yazıyorsa -bu kayıtlı posta demek oluyor- size verdikleri kargo takip numarasıyla ülkemize girmeden önce ve sonrasında izleme yapmanız mümkün oluyor. Diğer seçeneklerde de bi kargo takip numarası veriyorlar ancak çalışmıyor :)

Daha önce gözlemlediğim kadarıyla en hızlı gelen kargo tipi (özel ücretli yöntemler dışında) "Hongkong Post Registered Airmail" olmuştu. Ancak bu seçenek çoğu üründe ücretli oluyor. Eğer satın almak istediğiniz üründe bu seçenek ücretsizse seçmenizi tavsiye ederim :) Ayrıca diğer Air Mail yöntemleri de akıllı bir seçim olucaktır.

Kargo yöntemini anladığımıza göre şimdi hangi satıcının ürünlerini almamız gerekir ona bakalım.
İşaretlediğim kısımda daha önce bu satıcıdan alışveriş yapan alıcıların puanlamalarıyla oluşan bir geri bildirim yüzdesi var. Bu yüzde 97-98 civarında olan satıcılar dışındaki satıcılardan alışveriş yapmayı tavsiye etmiyorum. Ayrıca bir diğer kriter de taçlar ve pırlantalar :) 

Taçlı olanlar pırlantalı olanlara göre daha fazla sipariş sayısına sahip satıcılar. Taçlı olan satıcılar epey siparişe sahip oldukları için daha kurumsal oluyorlar bu yüzden tercih edilebilir. Ancak son birkaç siparişimde taçlı olan satıcılar kargoya çok geç verdiler. Ama bunu genellemek istemiyorum çünkü çoğunlukla taçlı satıcıların siparişlerinden daha çok memnun kaldım :) (lotuscu çinlim 5pırlantalıydı -_-)

Herhangi bir konuda satıcıya soru sormak istediğinizde ilkokul ingilizcesiyle hatta bol bol hatalar yaparak rahatça konuşabilirsiniz. Çünkü bu sevimli Çinli satıcılarımız sizden daha kötü ingilizce konuşuyorlar. Hatta çoğunlukla çeviri programı kullanıyorlar :)

Elektronik, pahalı sayılabilecek ürün ve gümrük kısıtlamasına tabi ürün alışverişleriniz gümrüğe takılabiliyor. Bu durumda fiyatın %20si gibi bir rakamı gümrük vergisi olarak ödediğiniz takdirde alabiliyorsunuz. Ancak işin bu kısmı da riskli sayılacağı için en iyisi elektronik vs. almamak :)

Son olarak kıyafet alışverişi için kesinlikle tavsiye etmiyorum :) Hatta son dönemde internetten alınan vasat kıyafetlerin capsleri de ortalarda dolanıyor, aman diyelim :) 

Blogumu takip etmeyi unutmayın :)
Sevgilerimle ♡ ♡ ♡ 

Hiç yorum yok :

Yorum Gönder