18 Eylül 2016 Pazar

Film Klişeleri

-Hey dostum
-Bu adamı hakladım adamım!
-Şimdi bu yumruğu suratına indireceğim
-3e kadar sayacağım ve sen buradan gitmiş olacaksın!
 Şu noktadan itibaren küfürlü ve ingilizce klişeler geliyor...(+18!!)
-You are so ballsy man, buddy!
-Im gonna kick your nuts
-Go away mother fucker
-You fucking faceless motherfucker, gonna kiss my ass!
..........

    
    Uyarı: Küfür eden biri değilim. Edenlerin yargılanmasına da karşıyım.Sonuçta kimse kimseyi rahatsızetmedikçe özgürdür. Rahatsız olanlara da hak veriyorum bu yüzden kendi dilimizde küfür kullanmak istemedim.
Eğer bir aksiyon filmi severseniz ve eğer siz de bu klişelerden sıkıldıysanız benden nefret etmek yerine beni haklı bulacağınızı umuyorum.

   Yüzlerce romantik komedi film izledim. Belki yüzlerce diyemesem de -aşırı- fazla miktarda romantik komedilerde dalga geçen filmler de izledim. Romantik komedilerin klişelerinden bahseden insanları dinledim. Özellikle esas oğlan ve esas kızın belirgin bir, serim-düğüm-çözüm olayı sonucunda birbirine kavuşup sonsuza dek mutlu yaşadıklarına inandığımız sonlara sahip filmleri çok sevdiğim gerçeği asla değişmedi.
    Erkeklerin çoğunluğunu oluşturduğu bir anti-romantik film topluluğu mevcut. Bu karakterlere neden romantik film sevmediklerini sorduğumuzda "çok klişe" diyorlar.
    Klişe kavramı yeniden anlamlandırılmak istense, sözlüğe bir -bkz:aksiyon filmler- örneklemesi ekleyeceklerine eminim.
    Her repliği klişelerden ibaret bir dünya aksiyon filmleri. Bu sıkıcı kalıplar diğer filmlerde de mevcut tabii ki. Benim itirazım aslında romantik komedilere klişe demelerinde değil. Aksiyon filmlerinin klişelerden arındırıldığına inanmalarına.
   Herhangi bir aksiyon filmi düşünün. Imdb 8-9 üstü harika filmler hariç(!) :) Hepsinde bir ana karakterimiz vardır. Bu adam(veya kadın) eksiden kötü işlerin içinde yer almıştır. Ama bu onun suçu değildir! artık iyi olmak istemektedir. Ayrıca bu karakter mükemmel dövüşür, harika bir silah kullanım yeteneğine sahiptir. ve eğer yönetmen biraz hasılat kazanmak istiyorsa bu esas karakter aynı zamanda aşıktır. Genellikle aşk bu filmdeki zayıf noktayı oluşturur ve kötü adamlar bunu kullanmak ister. 
  Bazen adamımız olaya kötü adam olarak başlayıp sonradan aklı başına gelir. Ama sonuç aynıdır. Birkaç kez silahlar konuşur. Esas adam mutlaka yaralanır. ve tabii ki iyileşir...
   Esas adam baş düşmanıyla karşı karşıya gelirse bu iş mümkün olduğunca uzun tutulur. Gerekirse silahlar atılır karate falan yapılır....
  En sonunda saf bir sevinç olmaz. Ya kayıplarımız vardır, ya da esas karakterin geçmişteki pişmanlığı bize de hissettirilir. Ve finalden hemen önce çılgın bir aksiyon sahnesi söz konusudur.
   Ve, asla film aksiyonla bitmez. Hemen sonrasında esas karakter sevdikleri ile beladan uzak durabileceği bir yere doğru gider. 
Şimdi söyleyin bakalım izlediğini aksiyon filmlerinin %kaçı bu klişelerden uzakta geçti? 
%10?
 %5? 
%1?
 0 mı?
Hadi biraz dürüst olalım. Klişeleri seven biziz. 
Sevdiğimiz filmlerde farklılık arayan da biziz. 
Olay filmin türü değil.
Kalitesi veya yönetmenin zeka seviyesi vs de değil.
Mesele sadece klişelere yer verilmek istenmesi ile alakalı.
Bu kadar basit.

   Bu yüzden eğer iyi bir film izliyorsanız, ağlamak utanç verici değildir, tarzınız olmayan bir filmi  sevmeniz sizi basit biri yapmaz.
   Ama tabii bir tarzınız olması güzel, ta ki başkasının tarzını küçümseyene kadar...

Forever Romantic-Comedy Man!



2 yorum :

  1. ancak en büyük klişeyi yazmayı unutmuşsun "senin tek sorunun koca kıçının kafandan büyük olması dostumm" :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ah haklısın nasıl da unuturum :))
      Yaşasın Romantik Komediler!

      Sil