17 Ağustos 2016 Çarşamba

Saçın Yapısı ve Boyanın Saça Etkisi

   Birazdan anlatacaklarım saçlarını boyamak isteyen ancak yıpranmalardan korkan, abdest geçirir mi sorusuna yanıt arayan, saçın yapısını merak eden herkesin bilgilendirilmesini amaçlamaktadır. Ancak boya saçı şu kadar yıpratır, abdesti geçirir veya geçirmez gibi kesin bir kanı bildirmekten ziyade bu fikre sizlerin kendinizin ulaşmasını umuyorum :)
        




   Kütikula saçın en dışındaki katmanı oluşturur. Renksizdir. Saçın parlaklığını verir.
   Korteks gövde yapıdır. Saçın renginin kaynağıdır.
   Medulla ise en içteki katmandır, yalnızca uzun ve kalın saç tellerinde bulunur. 











Saçın yapısını özellikle kutikulayı gösteren reklam filmlerini sıkça görmüşsünüzdür. 12.saniyede gösterilen animasyondaki kutikula yapısını palmiye ağacına görmüş, yıpranmış bir saç olarak değerlendirmiş olabilirsiniz. Doğrusu evet kutikulanın yıprandığını kabul edebiliriz ancak sağlıklı olan hali 16.saniyedeki gibi pürüzsüz değildir. Kafalar karıştı mı? Okumaya devam edin daha anlaşılır hale gelecek :)

   Sol taraftaki saç kutikulası tamamen kapalı ve sıkı bir saç teli, sağdaki ise kutikulanın kısmen açılmış hali. Saçın kutikulasını hissetmek isterseniz bir saç telinizi alıp parmaklarınızı önce dipten uca daha sonra tersi yönde hareket ettirin. Pürüzü hissettiniz mi?
    Saçlarınızın doğal hali sağdaki veya soldaki gibi olabilir bu yapısal bir durumdur. Ama eğer saçınızın doğal hali sağdaki gibiyse daha az ışıltılı ve kuru görünen bir saç yapısına sahipsiniz demektir. Bu yüzden saçlarınıza bakım yapmanız çok ciddi anlam kazanır. Saç tipiniz soldaki gibiyse nispeten şanslısınızdır ancak bu durumda da saçınızın nem alması daha ciddi bir sorundur. Bu yüzden yine saç bakımına ihtiyaç duymaktasınız. Yani bu yapısal farkın pek bir önemi yok diyebiliriz. Saç bakımı yapmanız daima gereklidir. Bu yüzden acaba benim saçım hangi tipte diye düşünmeyi şu noktada bırakabilirsiniz :)

    Saçlarınızı boyarken oksidasyon tipi saç boyası(klasik kalıcı saç boyaları) tercih ettiyseniz boyanızın içeriğinde olan temel bileşenler şunlardır;
  1. Alkali madde ( amonyak ): Saçı şişirir, kutikulayı açar, korteksi gevşetir. Böylece saç renk oluşturucu molekülleri alabilecek duruma gelir.
  2. Yapay Pigment: Kutikulanın içine girer ve korteks ile etkileşir gerçek pigmenti verir.  Açık renk saç boyalarında nüans adı verilen gerçek pigmentler kullanılır.
  3. Yardımcı maddeler: Kimyasal olayları düzenleyen, uygulamayı ve yıkamayı kolaylaştıran, yıpranmayı en aza indirmeye çalışan maddelerdir.

Saçınızı boyarken kutikula resimdeki gibi maksimum biçimde açılır. Bunu sağlayan şey amonyaktır. Ancak amonyaksız saç boyalarında amonyak yerine geçecek başka alkaliler de kullanılabilir. Amonyak başlı başına sağlığınız için de zararlı bir maddedir. Ancak amonyak yerine kullanılacak maddenin de amonyak kadar güçlü bir alkali olması gerekir. Bu yüzden bir boyanın amonyaksız olması onu saf hale getirmez, yerine konulan maddenin incelenmesi gerekir. 
Açılan kutikuladan içeriye renk pigmentleri girer ve saçın boyanmasını sağlar. Kutikula bu işlem esnasında renk almaz. Saçın renginden daima korteks sorumludur.

    Özetle;
  • Saçın boyanan kısmı dış kısmı değildir. iç kısmıdır. 
  • Yıpranmış görünen saçlarda parlaklığın yitirilmesine sebep olan olay kutikulanın açılmasıdır.
  • Boyalar kutikulayı açar, ve yardımcı maddeler yetersiz kalırsa kutikula eski hale dönmediği için parlaklığı azalır.
  • Her parlaklık sağlayan bakım ürünü saçın kutikulasını düzenleyerek etki etmez, kimisi mumsu bir dış koruma oluşturur.
  • Ayrıca saçın nemlendiricilere de ihtiyacı vardır.
    Umarım aklınızdaki sorular cevaplanmıştır. Anlayamadığınız kısımları soru olarak bırakmayı unutmayın :) 
   Saç renklendirmede kullanılan diğer yöntemlerin zarar dereceleri hakkında yazılarım devam edecek takipte kalınız :)

4 yorum :

  1. ya bişi dicem aydınlandım resmen ! cidden merak ediyordum bu meseleyi elinize sağlık çok güzel bir yazı olmuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beğenmenize sevindim!
      Okurlarımın ilgisini çekecek paylaşımlar yapmaya gayret ediyorum. Soru ve görüşleriniz benim için çok önemli :)

      Sil
    2. yorum her zaman gayret verir bir blogger'a :) bana da beklerim :)

      Sil