21 Ağustos 2017 Pazartesi

Meme Kanseri YAPMAYAN Deodorantlar | Alüminyum ve Paraben İçermeyen Deodorantlar

    Yediklerimiz kadar cildimize sürdüklerimizin de artık ölümcül derecede tehlikeli olabileceğinin farkındayız. Bu konuda hassasiyet göstermemiz gerektiğini biliyoruz ama nereden başlayacağımızı, neleri kullanıp kullanmayacağımızı anlamak pek de kolay değil sanki? Özellikle de güvenli ve sağlıklı sandığımız şeylerin bile kansere sebep olabileceğini öğrenirken...
    Yeni yeni öğrendiğimize göre alüminyum içeren deodorantlar kansere sebep oluyor! Neden ve nasıl olduğuyla alakalı ter kanallarını tıkamak, östrojen benzeri etki göstermek gibi teoriler olmasıyla beraber tam olarak bilinmiyor. Meme kanseri hastaları üzerine Nortwestern Üniversitesinde yapılan araştırma alüminyum içeren deodorantlar kullanan kadınların daha erken yaşta meme kanseri olduklarını kanıtlamış durumda.

     Deodorantlarda bulunan ve zararlı olduğu bilinen parabenden sonra alüminyumu da zararlılar listesine ekledikten sonra geriye iki seçenek kalıyor. Deodorant kullanmamak veya alüminyum ve paraben içermeyen deodorantlar bulmak. Her iki durumda da ter kokusunu önlemek için birkaç önerim var.
    Ter kokusu başta koltuk altı olmak üzere ter bezlerinin yoğun bulunduğu yerlerde oluşan nemli ve sıcak ortamı 5 yıldızlı otel gibi değerlendiren bakterilerden kaynaklanmaktadır. Bilinene göre yaşamak ve kötü kokmak dışında pek bir şey yapmayan bu bakterileri yok etmek prensipte çok kolay. Duşunuzu akşam yerine sabah almayı seçerseniz (her gün duş aldığınızı varsayarak) gece boyunca üreyen bakterilerden kurtulmuş ve gün içerisinde ter kokusu yaşama ihtimalinizi azaltmış olursunuz.

    Meryl Streep'in deodorant yerine vodkayla koltuk altını sildiğini duymuş muydunuz? Alkol bilinen en iyi dezenfektanlardan biridir. Ancak hassas ciltliyseniz tahrişe yol açabilir. Meryl Streep olayını genel kültür olsun diye söyledim aslında böyle bir şey yapın demiyorum :) Ancak alkolsüz deodorant almayı mantıksız bulma sebebimi açıklamış oldum. Alüminyumun zararını yeni öğrendiğimizi hatırlarsak, alkolün de tüm etkilerini bilmediğimizi varsayabiliriz. Yani ben şahsen alkol içeren deodorant kullanmakta sakınca görmüyorum. Ama tercih sizin :)

    Sadede geliyorum :) Ben bu anlattıklarıma uygun Alüminyum ve Paraben içermeyen iki deodorant denedim.


    Nivea ve Sebamed. Her ikisi de Paraben ve Alüminyum içermiyor. Sebamedin sprey ve roll-on formu var, bendeki roll-on. Niveanın ise sadece sprey formu var. Her ikisi de gazsız deodorant oldukları için kısmen çevre dostu olduklarını belirtebilirim. Nivea Sebamed'den daha fazla bileşene sahip ve daha hoş kokuyor. Sebamed ise kullandığı parfümün bile zararsızlığını belgelemiş durumda. Özetle Sebamed daha cilde dost ve Nivea ter kokusunu daha iyi önlüyor. Ama her ikisi de koku önlemede Alüminyum içeren deodorantların gerisinde kalmışlar. Bu da ter kanallarını tıkamamalarından kaynaklanıyor. Aslında iyi bir şey :) Bu arada Sebamed'i 22 TL'ye Nivea'yı 11 TL ye aldım.

     Bu ikisi dışında bildiğim ve tavsiye edebileceğim alüminyumsuz deodorant önerilerim de var. Incia alüminyum ve parabenle birlikte alkol ve parfüm de içermiyor. Vichy mineral deodorant ise doğal mineralli su içeriyor. Çoğu deodorant markasının kısa sürede çok da çeşitli ve geliştirilmiş formüller çıkaracağına eminim :)
      Özetle önce sağlık diyorum ve marka seçimini size bırakıyorum :)




2 yorum :

  1. Merhaba, ben de iki senedir paraben ve alüminyum içermeyen deodorant kullanıyorum. Önce SebaMed'in balsam gibi olan roll on'unu kullandım galiba onda alkol de yoktu. Şimdi Yves Rocher'in İspanya narlı yeşil şişede bir roll-onu var onu kullanıyorum ve çok memnunum, kokusu çok güzel tavsiye ederim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yves Rocher'i de ilk fırsatta deneyeceğim :) Fikir için çok teşekkürler canım <3

      Sil