15 Ağustos 2017 Salı

Dermokozmetik / Kozmetik Ürünler ve Farkları

    Bugün çok önce sözünü verdiğim vakit bulamayıp yazamadığım, kozmetik ve dermokozmetik ürünlerin farklarından bahsedeceğim. Önce kavramları tanımlayalım :)

    Dermokozmetik; 

    cilt, saç, tırnak vs gibi vücut kısımlarının bakımı için ilaç titizliğinde preklinik ve klinik testler ile hazırlanan preperatlardır. Eczanelerde satılırlar. Markalara örnek verirsek; Nuxe, Bioderma, Dr Murad, DDF, La Roshe-Posay, Dermaplus MD, Pharmaceris'i söyleyebiliriz. Soruna veya bakımın amacına uygun olarak ilaç etkin maddesi içerirler. İlaç sınıfına giren kremlerden veya diğer ilaçlardan farklı olarak içerdikleri ilaç etkin maddelerinin miktarı ve çeşidi bakımından bazı kısıtlamalara tabiidirler. Eczane satış ruhsatı gibi belgelere sahiptirler.

    Kozmetik;

    aynı vücut kısımlarının bakımı için hazırlanan dermokozmetiklere nazaran daha az kontrole tabii tutulan, semt pazarında bile satışına izin verilen, ilaç içermedikleri gibi cilde zararlı koruyucu veya benzeri maddeler içerebilen ürünlerdir. Genelde en çok bilinenler tarım bakanlığı onayı almış olanlardır. Diğerlerini Allah bilir diyebilirim :) Dermokozmetiklere göre çok daha uygun fiyatlı olmalarının sebebi ise satış öncesi testler bakımından yetersiz olmaları böylece firmanın Ar-Ge çalışmalarında fazla masraf harcamamış olmalarıdır.

     Tanım yazmak niyetiyle olayın aslını baya baya anlatmış bulundum :) Biraz da geleceğini tahmin ettiğim sorulara cevap vermeye çalışacağım. Eğer farklı bir sorunuz varsa yorumlara belirtmeyi lütfen unutmayın.

dermokozmetik ile ilgili görsel sonucu

    Bu anlattıklarınıza göre kozmetikler kötüdür dermokozmetikler iyidir diyebilir miyiz? 

    Genelleyecek olursak kozmetikler daha az kontrol edilen ve ilaç içermeyen ürünlerdir. Bitkisel içerikli olsalar bile bu bitki ektraksiyonları kontrolsüz gerçekleştiği için içeriğindeki yararlı bileşenler bozulabilir. Ancak fiyat performans açısından bakılacak olursa bazen dermokozmetikler kozmetiklerin gerisinde kalabiliyor. Yine de ekonomik olacağım derken zararlı ürünler kullanmamak amacıyla iyice araştırmak gerekiyor

    Kozmetiklerin kullanılması gereken durumlar nelerdir?

    Maddiyattan girdik devam edelim, eğer dermokozmetik bir ürünü karşılamaya bütçeniz el vermiyorsa kozmetiklerden önce bitkisel çözümler düşünülmeli. Örneğin sivilce sorununuz varsa kil maskesi, yaşlanma veya kuruluk probleminiz varsa nemlendirici olarak bitkisel yağlar tercih edilebilir. Birkisel çözüm bulunamazsa eczacınızın tavsiyesi üzerine uygun fiyatlı eczane ürünleri de tercih edilebilir. Örneğin, sivilce için sebamed sabunu kullanmak gibi... Ama alternatifi olmayan; örneğin güneş kremi almak niyetindeyseniz ve uygun fiyatlı ürün istiyorsanız kozmetiklere yönelebilirsiniz. Ama bu durumda da içeriğini ve markayı iyice bir araştırmak gerekmektedir.

kozmetik ile ilgili görsel sonucu

    Makyaj ürünü olarak neler tercih edilmeli?

    Dermokozmetiklerin de renkli makyaj ürünleri mevcuttur. Aman 2 gr bir şey kullanılıyor zaten içeriğin ne önemi var diyenlere küçük bir bilgi: bir kadın ömrü boyunca 3kg ruj yer. Rujların içerisinde kullanılan adi renklendiriciler ağır metaller içerir ve bu metaller karaciğerde birikir. Hadi tamam rujun pahalısını alalım da göz farının ucuzunu alsak nolacak sanki diyorsanız da blefarit, konjunktivit gibi kelimeleri google'layarak kısa vadeli tehlikeyi görebilirsiniz. (Dikkat görüntüler rahatsız edici olacaktır.) Fondöten pudra vs gibi malzemelerin sonuçlarını ise tahmin edebilirsiniz.
    Sonuç olarak benim tavsiyem içeriği ve markayı kontrol etmek suretiyle temiz ve sağlıklı olmak şartıyla kozmetikler de tercih edilebilir. 

    Dermokozmetik alırken nelere dikkat edilmeli?

    Dermokozmetik ürünler fiyat olarak çok çeşitlilerdir. Bazı markalar 50tl civarında ürünlere sahipken bazı markalar binlerce lira değerindedir. Bu genel olarak markaların Ar-Ge çalışmalarına harcadıkları para, hammaddelerin kalitesi gibi giderlerle alakalı olduğu kadar marka bedeliyle de alakalıdır. Yine de pahalı ürünler daha iyidir demek pek doğru olmaz. Zira dermokozmetik ürünlerin en çok beğenilen ve maksimum yarar sağlananları farklı fiyat gruplarından ürünlerdir. Bu sebeple eczacınıza danışarak cilt tipinize uygun ürünü seçmek ve almadan önce içeriğini araştırmak çok önemli.

    Dermokozmetik ürünleri nereden almalıyız?

    İnternetten alınan dermokozmetik ürünlerin %50 sinin sahte olduğunu biliyor muydunuz? Ayrıca eczacılar aynı ürünleri farklı kişilere sattıkları için hangi cilt tiplerine nasıl fayda sağladığını iyi bilirler. Yani ürün alırken aynı zamanda danışmanlık hizmetinden de faydalanırsınız. Ayrıca cilt analizi yapan eczaneleri tercih etmenizi tavsiye ederim. 
Özetle içeriğinde ne olduğunu bilmediğiniz kozmetikleri asla kullanmayın. Aksi halde cilt bakımı yapıyorum sanırken kendinizi zehirleyebilirsiniz. Ama tabii ki güzellik düzenli bakımla mümkündür :)
Güzel günler :) 

4 yorum :

  1. great post!


    Beijinhos
    n. // www.fashionjacket.com.br

    YanıtlaSil
  2. Bu bilgilendirici yazı için çok teşekkürler. Ben hiç dermokozmetik ürünü kullanmadım ama bu ay dermatolojiden randevu aldım. Kullanmam gerekebilir sanırım çünkü o kadar çok cilt sorunum var ki biriken, hepsini bir liste yaptım ki doktora anlatmadığım bir sorunum kalmasın :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hali hazırda olan sorumlara çözüm bulma konusunda doktoruna güveniyorum :) İlerleyen dönemlerde de sorun yaşamamak için düzenli cilt bakımı da şart. Doktor görüşmenden sonra yardımcı olabileceğin bir sorun olursa buradayım unutma :) <3

      Sil